Pàgines

28 de novembre del 2011

Cap a on anem?

“Llegir el diari amb sentit crític” era el títol de la conferència amenitzada per Albert Om el passat 24 de novembre a la Biblioteca Esquerra de l'Eixample-Agustí Centelles.

Tot i el títol de la xerrada, la conferència no va girar entorn d’aquest tema, sinó que es va tractar d’una manera molt amplia la situació que està vivint actualment la professió periodística. Albert Om va fer una interessant i extensa reflexió que va portar a qüestionar-se molts aspectes als assistents a la xerrada.
Té futur aquesta professió? Es podrà seguir “informant” d’aquesta manera o bé es necessita un canvi de 360 graus per mantenir viu el periodisme? Això no només fa referència a les noves plataformes de comunicació sinó que es refereix als comunicadors, a aquells que han d’explicar les coses. Tothom té dret a expressar-se lliurement i a escriure a la xarxa, però s’ha de saber diferenciar entre el periodisme i la opinió, i no es pot pretendre que totes dues activitats es considerin com a sinònims.

Al programa d’Albert Om, El Convidat, el periodista marxa durant un cap de setmana a casa d’alguna persona coneguda de qualsevol àmbit. Durant aquesta estada sabem poc a poc detalls de la vida privada del personatge però mai arribant als límits del sensacionalisme. És aquí on està la barrera entre el que és periodisme i el que no. Per això mateix no se’ls pot considerar com a periodistes ni comunicadors als presentadors de programes brossa.

El periodisme encara es manté viu, però poc a poc la flama de la que diuen professió més maca de totes es va apagant. Les noves generacions han d’intentar mantenir l’esperit i els principis d’aquest estil de vida. Però aquest repte no només ha de ser a càrrec dels futurs periodistes sinó que tota la societat té una gran responsabilitat en aquesta tasca. Però la decisió de què veure, què sentir i què llegir va totalment determinada per l’educació rebuda. El canvi que aquesta professió necessita resideix en l’educació que rep la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada