Pàgines

31 de desembre del 2011

Què ens deixa el 2011?

El 2011 ja s’acaba i amb ell 12 mesos molt intensos. Ara ens hem de preguntar què ens ha deixat el 2011. Si intentem resumir aquest any en una sola paraula, crec que la més adient seria indignació.
Aquest ha estat, sens dubte, l’any de les revolucions. Va començar amb la mort de Mohamed Bouazizi, un venedor ambulant tunisià que es va prendre foc com a acte de protesta per la situació econòmica i pel tracte que va rebre per part de la policia. Aquesta mort va ser el desencadenant de les protestes i manifestacions que es van estendre pels països del nord d’Àfrica, conegudes sota el nom de la primavera àrab, i que van derrocar a molts dels seus dirigents.
L’esperit de la primavera àrab va arribar a Espanya, on va néixer el moviment 15 M o moviment dels indignats, un moviment ciutadà que promou canvis polítics per tal de millorar el sistema democràtic. Arran de la manifestació del 15 M molts dels manifestants de diferents ciutats espanyoles van acampar a les principals places d’aquestes com a símbol de reivindicació. Aquest sentiment d’indignació va arribar també als EUA amb el moviment Ocupy Wall Street, i fins i tot, aquesta protesta va culminar amb una manifestació global el 15 d’octubre.
Aquest també ha estat l’any de les xarxes socials. Cal tenir present la importància que aquests nous mitjans de comunicació han tingut per a les revolucions.



També ha estat un any marcat per la crisi, crisi social, política i financera sobretot a la zona euro. Ha estat un any on s’ha patit per l’estabilitat de la moneda única i per la unió d’Europa. Espanya acaba l’any amb gairebé 5 milions d’aturats
La cultura també ha tingut el seu protagonisme en aquest 2011. A Catalunya es va aprovar la llei que prohibeix les corregudes de toros. El film Pa Negre d’Agustí Villaronga es va fer amb nou premis Goya.
Per acabar, el 2011 ens deixa un canvi de govern, ara serà el Partit Popular el que hagi de conduir el país, i un escàndol de corrupció protagonitzat per Iñaki Urdangarín, que potser, fins i tot, ens regala la tercera República espanyola.

Feliç 2012!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada